Tuesday, August 14, 2012

Jangan Kerana Nila Setitik, Rosak Susu Sebelanga

Assalamualaikum semua....
Sementara menunggu waktu berbuka puasa, terasa mcm nk berkongsi 1 cerita dalam diri ni...

Pada suatu hari, seorang perempuan yg kite berikan nama die sebagai Z... (nama tiada kene mengena dgn hidup atau mati dgn kisah sebenar) duk hantar2 msg marah2 and memaki hamun barangkali... die berkata itu and ini... bla..bla..bla..bla... pada waktu tu cik fatin just share cerita ini dgn rakan2 terdekat sahaja. Kawan2 memberikan nasihat yang agak bernas.. seigt masa tu kawan suruh ckp n balas macam ni,

"KAK, SEPANJANG SY HIDUP SAMPAI SEKARANG NI.... BARU SY TAHU DOSA PAHALA SY DITENTU OLEH AKAK YE... "

Lawakla bile dgr respon kawan2... tp pada cik fatin, takperlu kot membalas apa2... biarlah Z tu nk berkata itu n ini.. asal die bahagia.. bak kata pakar motivasi dalam 1 buku ORANG GILA JANGAN DILAYAN.maksudnya di sini bukan la Z tu gila... tetapi masa tu dia tengah marah2.. so kite istiharkan die gile buat seketika dan api jangan dibalas dgn api..nanti makin marak.. begitu la.. lepas semuanya reda.. brulah kita ceritakan hal sebenar...itu yang terbaik bukan???

Pada masa tu antara yang diingati dan tertusuk jugaklah dalam hati ni apabila membaca penghinaan olehnya berbunyi "OWH.. MEMANG MACAM NI YER PEREMPUAN LUAR??? and bla..bla..bla.." cik fatin cuma terfikir.. apa yang Z maksudkan??? what do u think about org luar??? am i org luar??? YES ORANG LUAR, BUKAN KELAHIRAN SNI.. but for me.. we r 1 Malaysia right?? mmmm. dan dikala tu.. ada sedikit rasa nk marah bercampur sedih.... terdetik dalam hati, Z igt org dalam ni bagus sgt ker?? pernah tak Z tnye ape yg org dlm pernah buat pd cik fatin suatu masa dlu.. itu n ini pengalaman.. mencerminkan org dlm itu xbaik... tp JANGAN KERANA NILA SETITIK ROSAK SUSU SEBELANGA...tksemua org dlm tu jahat.. begitu juga tak semua org luar tu jahat...

Inikah yang dikatakan orang dalam baik????

cik fatin juga tak kata org lain jahat.. sbb ini pun ade juga video bergaduhan...




Disimpulkan di sini, tidak kira kite berbangsa apa, beragama apa, berjantina apa... sama jer... tiada manusia yang perfect. DAN TIDAK SEMUA ORG SAMA MACAM YG KITE FIKIRKAN. jangan KERANA NILA SETITIK, ROSAK SUSU SEBELANGA. Kalau cik fatin salah, cik fatin minta maaf... Kalau Z salah, Z juga perlu minta maaf.... Sbb kadang-kala, sesuatu tu berlaku mungkin kerana salah kite sendiri walaupun kite tidak memasang niat yang salah. Setiap perlakuan mungkin ade 1001 ungkapan yg org boleh simpulkan. ^_^ JADI, MARI KITA BERMAAF-MAAFAN DAN SELAMAT HARI RAYA SEMUA. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...