Sunday, December 18, 2011

KEY C MAJOR

Sarung bantal mak buat guna duit abah bagi..=p

Kebetulan cik fatin tengah golek2 atas katil and sarung bantal juga bantal peluk ada mata piano..heheh.. cik fatin rase nak tunjukkan beberapa kord dalam key C Major.. so.. nnt korang leh aplikasi kan kord2 ni time main lagu2 dalam Key C Major. Sebenarnya, dalam lagu.. rase2nye.. jarang yang die guna sume kord2 yang terdapat dalam Key yang kte pilih. Eh? Yeker? Sorryla.. cik fatin dak2 baru belajar.. =p. JOM KTE KENAL KORD2 DALAM KEY C MAJOR!


  1. Mesti diingatkan bahawasanya C Major takde sharp atau flet. So tangan kita kat kibod mestila pada mata putih sahaja.
  2. C Major same dengan A minor. Cuma A Minor not ke 7  die disyapkan.
  3. Biasanya dalam lagu kite guna kord 1, 4, dan 5 sahaja... so kalau korang tahu 3 kord ni pun korang dah boleh main lagu2 simple. TRUST ME! Kord 1, 4, 5 dalam C Major ialah C Major, F Major, dan G Major.
  4. Pas belajar ni.. korang cari la lagu2 kat internet yang dalam Key C Major(SELEPAS KAU PERGI), then aplikasikannya di kibod. Dulu cik fatin buat macam ni.. sampai skrang pun.. SHOK WO!
  5. Untuk kord Major, biasenye orang letak huruf besar. Contohnya C Major = C, then kalau minor orang letak m kecil menunjukkan die minor. contohnya D minor = Dm... Ade banyak cara.. ni salah 1.

MARI BELAJAR!

C MAJOR
C  (letak jari2 anda di tempat yang ditandakan)


D minor
Dm (letak jari2 anda di tempat yang ditandakan)


E minor
E m  (letak jari2 anda di tempat yang ditandakan)


F MAJOR
F  (letak jari2 anda di tempat yang ditandakan)


G MAJOR
G  (letak jari2 anda di tempat yang ditandakan)


A minor
Am (letak jari2 anda di tempat yang ditandakan)


B diminished
Bdim (letak jari2 anda di tempat yang ditandakan)

TRY KORD2 YANG DIPELAJARI NI DALAM LAGU SELEPAS KAU PERGI..jom!

Intro: C 

  C 
Selepas kau pergi 
           Dm 
Tinggallah disini ku sendiri 
      G          F 
Kumerasakan sesuatu 
             C 
Yang t\'lah hilang di dalam hidupku 

  C 
Dalam lubuk hatimu 
         Dm 
Ku yakin kaupun sebenarnya tak 
         G         F 
Inginkan lepas dariku 
        C 
Tahukah kau kini ku terluka 

Reff: 
       Dm         G 
Bantu aku membencimu 
        Am         F 
Ku terlalu mencintaimu 
       G 
Dirimu begitu... 
       C 
Berati untukku...


Lagu Laluna- SELEPAS KAU PERGI dri youtube.. dengarla.. tapi die bukan Key C Major. yang atas tu di transposkan bagi senang main... cik fatin pun tak sure die key ape.. tak try cari pun..haha... ENJOY IT!

1 comment:

Thanks ur comment... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...